Is Vedic Art echt (n)iets voor kunstenaars?

Misvattingen over Vedic Art deel III

Meningen en gedachten over wat ‘goed’, ‘mooi ‘ of ‘interessant’ is belemmeren ons vaak om die dingen te doen die voor ons waardevol en belangrijk zijn.
In mijn zoektocht  naar wat er nodig is om die oordelen naast ons neer te leggen kwam ik Vedic Art tegen.
Vedic Art helpt je om echt vanuit vrijheid te gaan creëren.
En omdat het nieuw is en anders dan we gewend zijn hebben veel mensen hier al bij voorbaat een oordeel over. Dat is jammer, vooral als die oordelen gebaseerd zijn op misvattingen.

Weet jij wat je op deze foto ziet? Eigenlijk is het met dit beeld net zo als met Vedic Art. Als je het niet in het echt beleeft (door het te zien, door het te doen), dan heb je er alleen een idee van. En dat idee is heel gevoelig voor misverstanden.

In dit blog zet ik de 7 hardnekkigste misvattingen over Vedic Art op een rij. Omdat ik graag wil dat iedereen Vedic Art kan leren kennen, ongehinderd door vooroordelen en misvattingen. De eerste 5 misvattingen heb je al kunnen lezen in mijn vorige artikel.
In dit laatste deel vind je twee misvattingen die nogal tegenstrijdig met elkaar zijn. Want moet je nou een kunstenaar zijn voor Vedic Art, of is het alleen voor mensen die nog nooit geschilderd hebben?

6
De zesde misvatting: Vedic Art is niet voor kunstenaars.
De misvatting hierbij is: als je voor Vedic Art niet hoeft te kunnen schilderen, dan is het dus niet voor kunstenaars.
Ik kan je vertellen dat Vedic Art deuren opent voor zowel de beginnende schilder en voor de doorgewinterde beeldend kunstenaar.
Tijdens je kunstopleiding krijg je als het goed is constant nieuwe impulsen om jezelf te ontwikkelen. Maar als je daarna in je eigen atelier of werkruimte aan de slag gaat heb je nog steeds regelmatig ‘voeding ‘nodig om door te blijven gaan. Inspiratie om jouw werk en jouw werkwijze te transformeren en vooral ook: nieuwe wegen te ontdekken. Krijg je daar niet voldoende van, dan put je jezelf uit, kom je tot stilstand. Dan lijkt het alsof jouw bron opdroogt.
Er zijn ook kunstenaars die door alles wat ze op de kunstacademie hebben geleerd juist een enorme blokkade ervaren om zich verder te ontwikkelen. Het gevolg is soms dat ze besluiten om te stoppen met creëren. Dat is zo jammer.
Hoe dan ook, bij Vedic Art krijg je de voeding, de verdieping en de impulsen die je helpen om door te gaan of, als dat nodig is, opnieuw te beginnen. Op zo’n manier dat jij de regie houdt, met jouw eigen stijl en een werkwijze  die bij jou past.
Bij Vedic Art zal de docent je de ruimte geven en geen stempel op jouw werk drukken. De 17 Vedische principes helpen je om vanuit jezelf te werken en heel authentiek uiting te geven aan wat er in jou leeft. Het nodigt je uit om opnieuw en misschien zelfs meer stem te geven aan de kunstenaar in jou.
Dit vertel ik uit eigen ervaring, want ik schilderde al mijn hele leven voordat ik Vedic Art ontdekte. Het heeft mij veel gegeven, onder andere de vrijheid om zonder vooropgezet plan te starten en als een kind te ontdekken en experimenteren. Meningen en oordelen los te laten en in de flow te gaan.
In mijn cursussen heb ik ook al diverse schilders mogen volgen die door Vedic Art weer een nieuwe start konden maken in hun werk als beeldend kunstenaar. In de woorden van één van de deelneemsters:
‘Vedic Art zorgt ervoor dat ik uit mijn gewone patroon kom, ik vernieuw mijn manier van schilderen en kom zo op een nieuw spoor voor mijzelf’.

7
De zevende misvatting: Vedic Art is alleen voor kunstenaars.
Wat ik regelmatig hoor is : “Het lijkt me echt heel leuk om te schilderen, maar ik kan het helemaal niet. Dus daarom doe ik het maar niet, om teleurstelling te voorkomen”.
Herkenbaar?
Wees gerust, bij Vedic Art hoef je geen ervaring te hebben met schilderen. Je gaat het gewoon DOEN.
Het proces is belangrijker dan het resultaat.
En door vanuit die houding te gaan schilderen gaat de spanning er van af. Een spanning die je anders zou belemmeren om iets te maken. Een belangrijke uitspraak van Curt Källman is:

“Vedic Art does not teach you how to paint. Vedic Art is a method to help you to remember how to create”.

Dus ja, je leest het goed. Bij Vedic Art ga je niet leren hoe je moet schilderen, maar je gaat ontdekken hoe jij tot een creatie komt.
Je krijgt heel veel ruimte om te experimenteren, te spelen, te ontdekken, te ontwikkelen, te ervaren. En heel belangrijk:  zonder oordeel!
Er zijn geen besprekingen over de werken die je maakt.
En als we toch iets bespreken, dan is dat alleen met de docent en als jij dat zelf wilt. Dan gaat het over het proces en niet over het resultaat. Op die manier kan creativiteit blijven stromen. Vrij en zonder faalangst.

PS
Vind je het leuk om te delen wat jij ziet op de foto? Laat dan een berichtje achter in ‘Reacties’.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen op deze site? Als je mijn inspiratiemailtjes nog niet ontvangt, schrijf je dan in links op deze pagina via het formulier in de donkerode balk. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van de cursussen Vedic Art en Schilderen vanuit je hart.

Copyright © 2017 Eleonore Broekhuijsen, All rights reserved

Ik kan toch wel mijn eigen stijl houden? Misvattingen over Vedic Art deel II

Bij alle creatieve processen, of je nu schildert, schrijft, kookt, je huis inricht, tuiniert of ontwerpt, kun je knap last hebben van oordelen over hoe het zou moeten worden. Oordelen die je zelf hebt, de stemmetjes in je hoofd, of oordelen van anderen. Soms maakt het zelfs dat je niet eens begint met jouw creatie. Want de angst dat het niet goed genoeg zal zijn houdt je dan tegen.

Ik ben op zoek gegaan naar wat ons kan helpen om los te komen van al die meningen en gedachten over wat ‘goed’, ‘mooi ‘ of ‘interessant’ is.
Zodat we ze naast ons neer kunnen leggen als we gaan schilderen en vanuit vrijheid kunnen creëren.
Vedic Art geeft daar wat mij betreft een antwoord op.
Het draagt op een heel mooie manier bij aan het proces van bewustwording en bevrijding. In het bijzonder de bevrijding van de innerlijke oordelen.
En het grappige is dat juist over Vedic Art ook veel oordelen zijn. De oordelen die gebaseerd zijn op misverstanden help ik graag de wereld uit. Zodat je met een frisse blik kunt kijken naar deze mooie manier van werken en, als je al met Vedic Art werkt, makkelijker kunnen reageren op kritische vragen over Vedic Art.

Ik heb daarom 7 misvattingen op een rij gezet.
De eerste twee heb je in het vorige artikel kunnen lezen.

Hier  volgen dus zoals beloofd de volgende drie.

En als je doorleest onder dit verhaal kun je ook de eerste twee misverstanden nog lezen.

 • 3.  De derde misvatting is dat je bij Vedic Art in een bepaalde stijl gaat schilderen.
  “O jee, moet ik dan op een bepaalde manier gaan schilderen? Wil ik dat wel?”
  Dat zijn vragen die ik regelmatig hoor. Ik kan je geruststellen.
  Dat hoeft niet.
  Dat is zelfs helemaal niet de bedoeling. Vedic Art is geen schilderstijl.
  De enige stijl die je gaat schilderen met de handvatten van Vedic Art is JOUW EIGEN STIJL.
 1. De vierde misvatting is dat Vedic Art je volgens een vastgesteld stappenplan zou laten werken.
  Het zijn wel stappen, maar het is geen stappenplan.
  Bij Vedic Art zijn de 17 principes of stappen het uitgangspunt en die doorloop je  tijdens de basiscursus in de door Curt Källman voorgestelde volgorde. Maar dat maakt het nog niet tot een stappenplan. Het is een hulpmiddel. De 17 principes zijn als steigertjes in de rivier van de kunst. Ze geven je houvast om de reis in jouw schilderijen voort te zetten. Je kunt ze in vrijheid ontdekken, interpreteren en toepassen in jouw eigen werk.
  Uiteindelijk kun je zowel de principes als de volgorde weer loslaten. Je zult ervaren dat ze tijdens het schilderen vanzelf bij je langs komen als je ze nodig hebt. In de volgorde die past bij jouw proces.
 1. De vijfde misvatting is dat je bij Vedic Art voornamelijk ingetogen schildert.
  Op zich is het niet zo’n vreemde gedachte. Vedic Art heeft een belangrijke pijler vanuit de Veda’s, de oudste heilige geschriften uit India. En van daaruit zijn onder andere ook verschillende vormen van meditatie en yoga voortgekomen.
  Op het moment dat je met Vedic Art bezig bent, ga je ook bewust op een ingetogen manier schilderen. Zo kan schilderen als het ware jouw manier van mediteren worden.
  Tegelijkertijd kun je ook heel uitbundig schilderen, waarbij je de verf op het doek spat of zelfs gooit. Met van die grootse gebaren. Het kan allemaal.
  In Zweden is er op het eiland Öland, de bron van Vedic Art, in de zomer de gelegenheid om in grote schuren te schilderen. De ruimte daar nodigt uit om zowel de stilte te ervaren in het ingetogen proces,  als om volledig uit je dak te gaan in je schilderij, als je dat wilt.
  En hoewel het heerlijk is om naar Zweden te gaan, het kan hier ook. Gewoon lekker dichtbij in Nederland.
  De verschillende principes zullen je uitnodigen om de ene keer ingetogen en de andere keer uitbundig te zijn. Jouw eigen stemming en jouw ‘staat van zijn’ bepaalt hoe je dat ervaart en hoe je gaat schilderen.

Wil je de laatste twee misvattingen over Vedic Art ook weten?

Ze komen in mijn volgende blog artikel.
Als je de gratis inspiratiemailtjes nog niet ontvangt, schrijf je daar dan voor in of stuur mij een mailtje met de titel ‘inspiratiemailtjes ontvangen’ (info@eb-ateliers.nl).
Dan blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en de ontwikkelingen van Vedic Art, cursussen en workshops.

Schilder lekker vandaag!
Met je handen, met je penseel of met je ogen.

 

Copyright © 2017 Eleonore Broekhuijsen, All rights reserved.

Is dit niet te zweverig voor mij? Misvattingen over Vedic Art deel I.

Valt het jou ook op dat wij als mens bijna altijd en overal een mening over hebben?
Soms is het gewoon om moe van te worden. Want het kan je zomaar afhouden van iets wat je heel graag doet. Of je nu schildert, kookt, je huis inricht, tuiniert of een artikel schrijft, je kunt knap last hebben van al die oordelen.

Wat zou jou helpen om je niets meer aan te trekken van meningen en gedachten over wat ‘goed’, ‘mooi ‘ of ‘interessant’ is? Zodat je echt met een fijn gevoel aan de slag kunt?
Als je iets wilt creëren dan wil je dat in vrijheid doen. Soms is het zo dat die vrijheid er aan de buitenkant wel is, maar dat je hem nog moet veroveren in jezelf.
Voor mij persoonlijk heeft Vedic Art op een heel mooie manier bijgedragen aan dat proces van bewustwording en bevrijding en dat doet het nog steeds.
En weet je wat me nu opvalt als ik daarover vertel aan andere mensen?
Dat er allerlei meningen en ideeën leven over Vedic Art. Logisch.
Ik zou bijna zeggen: dat mag!
Alleen misvattingen kan ik niet verdragen, die help ik graag de wereld uit.

Want als je denkt dat Vedic Art ……… is (vul zelf maar iets in) , dan blijft er voor jou misschien een deur gesloten die juist klaar is om geopend te worden. Een deur naar nieuwe mooie mogelijkheden in je leven en je werk.
Of je staat met je mond vol tanden als anderen een idee hebben over Vedic Art. Een idee dat volgens jou niet klopt en waardoor je je in een hoek geplaatst voelt waar je niet thuishoort.

Ik heb daarom 7 misvattingen op een rij gezet. Misvattingen die jou, als je ze kent, kunnen helpen om je vrijer te voelen. Vrijer om te gaan creëren: iets wat jij wil en wat bij jou past.
Vandaag deel ik de eerste twee misvattingen met je.

 1. De eerste misvatting is dat Vedic Art therapeutisch zou zijn.
  Vedic Art is schilderen vanuit jezelf en in vrijheid. Het is een methode die jou helpt om dat te doen wat veel grote kunstenaars al hebben gedaan: iets creëren, iets schilderen dat jouw verhaal vertelt, dat jouw blik op de wereld in zich draagt. Je gaat schilderen en vervolgens ontdek je ook heel veel over jezelf. Over je dagelijks leven en je persoonlijke ontwikkeling, zowel creatief, emotioneel, relationeel als spiritueel. Het kan jou en ook anderen raken. Je kunt er zelfs heel blij van worden of van in de war raken. Iets creëren is altijd een indringend proces. Is het daarmee therapeutisch? Nee. Als je therapie nodig hebt, dan ga je naar een therapeut of naar de dokter. Als je er naar verlangt om kunst te maken, jouw eigen kunst, om de kunstenaar in jou wakker te maken en te houden, dan is Vedic Art daarvoor een mooie en vreugdevolle weg.
 2. De tweede misvatting is dat Vedic Art zweverig zou zijn.
  Vedic Art is om allerlei redenen behoorlijk ‘aards’ en daarmee dus het tegenovergestelde van zweverig. Toegegeven: Vedic Art  is meer dan zomaar een beetje schilderen. Maar zeg nu zelf, ken jij een grootse schilder, een beroemd kunstenaar die gewoon zomaar een beetje heeft geschilderd? Oké, Karel Appel zei ooit ‘ik rotzooi maar wat aan’, maar ondertussen.. De werken die hij nalaat zijn bepaald niet ‘zomaar wat’.
  Dus Vedic Art is in goed gezelschap.
  De 17 stappen uit de oude Vedische wijsheid bieden handvatten om te creëren van binnenuit. Dat is even wennen. Want we zijn bekend met technische aanwijzingen over  perspectief, verhoudingen, compositieleer en materiaalgebruik. Aanwijzingen die onze focus richt op een maatstaf, een norm, een opvatting buiten onszelf.Terwijl Vedic Art ons naar binnen doet keren. Naar dat wat er voor onszelf toe doet. Naar onze eigen maatstaven.
  Is dat zweverig?  Juist niet. Het helpt je heel authentieke waardevolle beelden te maken. Nieuwe beelden, soms ook oude beelden in een nieuw jasje. Jouw eigen jasje.
  En hoeveel aardser kan het zijn:
  het beleven van de verf, de geur, het gevoel van het strijken met je penseel of direct de verf aan je vingers. Het kiezen van je doek of papier, de sensatie van ruw of glad. De bewegingen van jouw lichaam, jouw handen en ogen bij het creëren, soms op de grond, soms op een tafel of een ezel. Het afstand nemen en er weer in duiken. Het gesjouw met je materiaal. Het schoonmaken en opruimen en het eindeloos weer opnieuw beginnen.
  Kunstenaars door de eeuwen heen hebben dit proces van creëren toegepast. Vedic Art geeft ons een taal om er over te communiceren. En meer dan dat. Het zorgt er voor dat we ons bewuster worden van het creatieproces en het daardoor intenser kunnen beleven en vernieuwen.  Niks zweverigs aan.

Wil je weten welke andere misvattingen er zijn over Vedic Art?
Ik bespreek ze in mijn volgende blog artikel. Als je mijn gratis inspiratiemailtjes nog niet ontvangt, schrijf je daar dan voor in of stuur mij een mailtje met de titel ‘inspiratiemailtjes ontvangen’ (info@eb-ateliers.nl). Dan blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en de ontwikkelingen van Vedic Art, cursussen en workshops.

Copyright © 2017 Eleonore Broekhuijsen, All rights reserved.

 

Hoe kijk jij om echt te zien?

Hoe kijk jij om echt te zien?
Laatst was ik in Groningen en  liep langs de waddendijk. Wat ik zag raakte mij.
Dat is op zich niet nieuw, want landschappen doen mij altijd veel.
Alleen was ik mij nu heel sterk bewust van het verschil in ervaring met bijvoorbeeld het landschap van de Provence in Zuid Frankrijk.

Waar je in de Provence een explosie van kleur ervaart en een diversiteit aan vormen, is het Groningse landschap simpel met een heel subtiel kleurenpalet.
Een beetje monotoon op het eerste gezicht…..
Op het eerste gezicht, want: je ziet het pas echt als je kijkt. Echt kijkt.

In Vedic Art is er een mooie oefening om te kijken en de wereld te zien met de blik van de kunstenaar. De kunstenaar die in ons leeft, in jou en in mij, vanaf onze geboorte.  En juist dit landschap geeft de mogelijkheid om zo te kijken.
Het draait allemaal om focus.

Laten we de afbeelding op deze foto als voorbeeld nemen.
Wat is jouw focus bij het kijken?
Waar kijk je voornamelijk naar?
Kijk je naar de lucht of naar de zee?
Naar het land of naar de sloot?
Zie je vooral de overgang van de zee en de lucht?
Of die van het donker en het licht op het land?
Welke kleuren zie je? Is het vooral het groen of juist het blauw, of het grijs, het beige, het wit, het zilver of het onbestemde?
Probeer je heel ver weg te  onderscheiden wat je ziet in de zee?
Of richt je jouw blik juist meer vooraan bij de weerspiegeling van het bruggetje in het water?
Als je een schets zou maken van dit landschap wat komt er bij jou dan zeker als eerste op het papier?
Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

Natuurlijk kun je naar elk landschap op deze manier kijken.
Ook in de Provence, met de grote lavendelkleurige glooiende hellingen, met de roestbruine rotsen van de bergen, met de zilvergroene bladen van de olijfbomen, met het helderblauwgroene water van de bergbeken en meren.
Maar in Groningen ben jij zelf de regisseur, terwijl het landschap in de Provence de leiding neemt.
Bij deze simpele vlaktes bij het wad heb je de ruimte om te bepalen waar je naar kijkt.
Niets dringt zich op.
Alles blijft op afstand en is tegelijkertijd volledig één met jou.
Zodat je als het ware in het landschap gezogen wordt.
Als je gaat schilderen met dit als inspiratie, dan kan er van alles tevoorschijn komen.
Je maakt zichtbaar wat het landschap met jou doet. Het hoeft niet te lijken. Het gaat er om dat jij kunt uitdrukken hoe het voor jou is.
In Groningen heb ik weer opnieuw echt gekeken.
Ik noem het ‘Vedic kijken’. Kijken om te zien. Dat kan overal en altijd.
Dat kijken is vaak al helemaal genoeg om van binnen blij en stil te worden.

Wil je bewuster gaan kijken? Heb je zin om daar ook schilderend vorm aan te geven?
Kijk in de agenda voor alle mogelijkheden, cursussen en workshops die er zijn.
Je bent van harte welkom.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen op deze site? Als je mijn inspiratiemailtjes nog niet ontvangt, schrijf je dan in links op deze pagina via het formulier in de donkerrode balk. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van de cursussen Vedic Art en de workshops Schilderen vanuit je hart.

 

Inspiratie onder de vlinderstruik

Zomer onder de vlinderstruik. De hele dag is er iets te zien. Het af en aan vliegen van vlinders in bonte kleuren. Zie je het vlindertje links boven? Het is een feest om hier te zijn.
De afgelopen maanden is er intens geschilderd tijdens de cursussen Vedic Art en de workshops. Daar ben ik heel dankbaar voor.
Nu gaat het atelier even in de zomerstand. Dus een pauze voor de cursussen. En ook een pauze voor mij. Een ‘space between’.
Voor mij betekent dat naast vlinders kijken en uitrusten: lekker een beetje zelf schilderen en genieten van de natuur.
En jij? Hoe beleef jij de zomer? Schilderend, wandelend, dansend, mijmerend op een bankje of ga je een sportieve uitdaging aan?
Of je nu thuis blijft of op reis gaat, ik wens je toe dat je veel kunt beleven van de schoonheid van alles om je heen. Daarop focussen maakt je leven rijk.
Vanaf begin september is er weer volop gelegenheid om te komen schilderen.
Om je alvast een idee te geven kun je hier kijken voor alle data en mogelijkheden.
Ik wens je een heel mooie ontspannen zomer toe!

Overgave

Verf! Wat is dat toch een heerlijk spul…..
Om te zien, om te ruiken en vooral om te gebruiken.
Als je een schilderij maakt, dan ben je bezig met een reis. Een kleurrijke reis.
Hoe ziet  zo’n reis er bij jou uit?
Weet je al bij voorbaat bij welk eindstation je zult aankomen?
Of weet je ongeveer waar je naar toe wilt en laat je je vervolgens meevoeren door wat er tijdens het schilderen gebeurt?
Of heb je eigenlijk helemaal geen idee en begin je gewoon en laat je je handen het werk doen?
Bij Vedic Art kan het allemaal, want je bent vrij om te werken zoals het bij jou past.
Wat je wel steeds meer zult merken is dat hoe minder je van tevoren ‘bedenkt’ hoe vrijer je je voelt tijdens de reis.
Hoe minder je van te voren ‘vastlegt’, hoe boeiender het avontuur en hoe meer je geniet van de weg.
Want als je van te voren al bedenkt hoe het gaat worden, dan wil je natuurlijk ook dolgraag dat het resultaat is zoals je hebt bedacht.
En dat is vaak toch wel een uitdaging.
Eigenlijk is het veel leuker als je je laat verrassen. Als je laat komen wat er ontstaat.
Dan is er meer ruimte voor vreugde. Dan is er ruimte voor overgave.

Zelfs als een schilderij of tekening af is gaat dit proces door.
Dat ervaarde ik laatst weer bij mijn tekeningen voor ‘Elke maand verbeeld’. Elke maand publiceer ik een werk met een tekst, passend bij de tijd van het jaar.

Dit is die van juni:

Geef jij het aan
of geef je toe?
Laat je los
of heb je lief?
Op vleugels gedragen
kan het
allemaal
in één
in overgave

‘nieuwe horizon’  acryl en textiel op paneel, 30×30 cm

Een kijkje in de keuken bij het ontstaan van de serie ‘Elke maand verbeeld’: Ik heb een voorraadje tekeningen in oliepastel en gemengde technieken die ik speciaal voor een kalender heb gemaakt. En iedere maand kijk ik naar zo’n werk en schrijf daar een tekst bij die op dat moment bij mij opkomt.
Voor deze maand juni had ik ook een tekening klaar liggen.
En ik heb er een tijd naar gekeken, maar kon hem niet plaatsten.
De kleur en de vorm klopten niet voor mij.
Ze klopten niet met het beleven van juni zoals ik dat nu, in 2017, ervaar.
Dus heb ik een ander werk gekozen voor deze maand.
Een werk dat voor mij stroomt met het beleven van het nu.

Ik deel dit met je, want dit is wat ik steeds meer en dieper ga ervaren: wat je maakt gaat niet over mooi of lelijk.
Het gaat over hoe het jou de gelegenheid biedt om je uit te drukken.
Hoe het voor jou stroomt.
Hoe het past.
Het gaat om wat het jou vertelt, wat het jou brengt.
Wat het in jou wakker roept.
Iets simpels, iets kleins, of iets groots, iets complex.
Op jouw moment, in jouw ritme.
Dan ontstaat er ruimte voor overgave.

Wanneer ga jij aan de slag, in vrijheid en ontspanning?

Weet je wel hoe dapper je bent?

 

Weet je wel hoe dapper je bent?

Als ik naar je kijk dan ga ik vanzelf glimlachen.
Want je bent zo mooi !
Je trekt je niets aan van obstakels, hoe hard die ook zijn.
Je wacht niet op de perfecte omstandigheden,
zoals een bloempot of de juiste aarde.
Je wist het, diep van binnen: je zou gaan bloeien.
En kijk eens, het is gelukt, je bent precies wie je bent.

Zo’n viooltje geeft ons hoop en inspiratie.
Want in een mensenleven zijn die obstakels er ook.
En dan vraag je je wel eens af: zal ik wel? Of zal ik toch maar niet?
Twijfel je soms? Aarzel je, of zie je er van af?
Terwijl je in feite alleen maar je hart hoeft te volgen.
Zoals dit mooie viooltje.
Die vroeg zich ook niet af of ze wel moest groeien.
Zij deed het gewoon.

Aanstekelijk hè?
Groei en creëer.
Op een manier die bij je past.
Dat maakt je gelukkig.
En dapper.
En mooi.
Je bent het al!

 

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Je bent geboren om te vliegen,
dus sla je vleugels uit.
Je bent geboren om je stem te laten horen,
dus jubel jouw geluid.
Je bent geboren om te zijn zoals je bent,
dus toon jezelf
in al jouw pracht.
Manifesteer jezelf en
creëer jouw wereld.
Zodat de aarde en misschien zelfs meer
in het universum
jouw mooie trilling meekrijgt.

© Eleonore

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is een bekende uitdrukking en ik ervaar dagelijks hoe waar die is. In de schilderijen die in mijn atelier ontstaan bijvoorbeeld.
En dus ook als ik een landschap zie en fotografeer. Zo’n bijzonder beeld kan je zomaar ‘toe vallen’. Dat verzin je niet, dat is er gewoon. Zoals hier de ondergaande zon in Bretagne aan het eind van deze maand april.
Daarna kunnen er ook woorden bij komen. Overkomt jou dat ook wel eens?
Woorden die zomaar in je opkomen en die bedoeld zijn voor jou en voor mij, die bedoeld zijn voor iedereen?
Bij mij gebeurde dat de volgende ochtend in alle vroegte
Toen ik ze opschreef wist ik dat ik ze wilde delen met jou in dit blog.
En weet je wat nu zo bijzonder is?
Vlak nadat ik deze woorden had opgeschreven kregen we het bericht dat er die nacht een kleinkind was geboren in de familie. Kleine Thomas, kleinzoon van mijn lief Yannick. Dat is toch wel bijzonder. Daarom draag ik dit beeld op aan deze nieuw geborene. Voor bij de start van zijn leven vind ik dat wel gepast.
Weet dat het ook voor jou is. Het maakt niet uit in welke levensfase je bent. Je kunt iedere dag beginnen met het te ervaren.
Misschien inspireert dit je om jouw eigen beelden en woorden de vinden. Die iets uitdrukken wat voor jou belangrijk is of die een boodschap in zich dragen. Een foto of een schilderij of een ruimtelijk beeld. Met poëzie of proza.  Alles is goed en alles op jouw eigen tijd.

 

 

Welk schilderij neemt jou mee de zomertijd in?

Zomertijd! Sinds zondag 26 maart.
Genieten of nog een beetje een jetlag?
Heerlijk lang licht ’s avonds? Of ervaar jij vooral dat je systeem in de war is omdat de klok een uur vooruit is gezet?
Kunst kan je helpen om het ongemak met de nieuwe kloktijd los te laten.
Ik nodig je uit om dit te onderzoeken en zo met een fijn gevoel in de zomertijd te gaan staan.
En als je het eigenlijk heel makkelijk vindt om te switchen dan is het onderzoekje met behulp van kunst een mooie manier om even stil te staan bij wat ‘tijd’ met je doet.

Welk beeld, welk schilderij neemt jou mee de zomertijd in?
Misschien is dat kunstwerk er al. Of ga je het zelf maken?

Er zijn mensen die beweren dat tijd eigenlijk helemaal niet bestaat.
Vanuit filosofisch oogpunt hebben ze gelijk. Maar persoonlijk, als mens van vlees en bloed, met mijn voeten in het stoffelijke van de aarde, in de klei van de Hoeksche Waard, ervaar ik dat toch anders. En zeker nu de klok verzet is.
Ooit draaiden we gewoon gezellig mee met het ritme van de aarde. Met de afwisseling van dag en nacht en de wisseling van de seizoenen. In de winter lekker lang slapen, in de zomer tot laat actief.
Maar we hebben het ritme van de aarde ingeruild voor andere ritmes. Mogelijk gemaakt door de uitvinding van o.a. kunstlicht. We zijn niet meer afhankelijk van het daglicht.
Het geeft vrijheid, je kunt je eigen tijd bepalen. En tegelijkertijd verliezen we de verbinding met ons natuurlijke ritme. Dat voel je juist deze dagen heel goed, omdat je iets moet veranderen.

Wat te doen?
Misschien kun je je zoveel als mogelijk overgeven aan de nieuwe tijdsindeling.
De aarde blijft toch wel doordraaien voorlopig. 🙂
Dus draai maar mee en kijk of je, ondanks alle kunstlicht, alle oplichtende beeldschermen toch zoveel mogelijk in verbinding kunt blijven met het dag/nacht ritme van de aarde. Stem je er op af. En gebruik kunst om dat makkelijker te maken.
Want door een kunstwerk binnen te gaan, door er naar te kijken, of door zelf je eigen kunstwerk te maken, komt de tijd even tot stilstand. Zo lijkt het, want in feite kom je in je eigen ritme, beleef je het hier en nu.
Stem je af op de nieuwe zomertijd op een creatieve manier door op zoek te gaan naar een kunstwerk dat voor jou de zomertijd het fijnst weergeeft.
Misschien zijn dat de zonnebloemen van Vincent van Gogh, of is het een van de grootse werken van Mark Rothko.
Of maak je het nog leuker en ga je zelf schilderen?
Gun jij jezelf die tijd?

 

Even een vraag:
Vind je het leuk om mijn inspiratieartikeltjes te lezen?
Wil je op de hoogte blijven van de cursussen Vedic Art en andere activiteiten in mijn atelier?

Meld je dan aan voor ‘Colorfulness’ inspiratie en tips. Dit doe je door het formulier links op deze pagina in de steenrode kolom in te vullen en te verzenden.

Of stuur mij een mailtje dan zorg ik ervoor dat je op de hoogte blijft.

P.S. Vind je de Colorfulness artikelen waardevol en ken je mensen die hier ook inspiratie uit kunnen halen? Fijn als je dit artikel aan hen doorstuurt! Dank je wel alvast!

 

Het nieuwe toelaten en in beweging komen

Het is alweer februari. De dagen worden langer en het licht wordt voller en helderder.
Voel jij dat ook als een uitnodiging voor het nieuwe, een eerste impuls van nieuwe energie?
Soms is het belangrijk om dan eerst nog iets los te laten. Daar gaat het in deze tijd van het jaar  over: het loslaten van het oude en het toelaten van het nieuwe. Letterlijk omdat we een periode achter ons laten waarin we meer naar binnen konden keren. Zoals in de natuur alles even tot stilstand kwam en in de slaapstand, zo kon het ook in ons stiller worden.

Het is natuurlijk heel fijn dat de lente er weer aankomt! Dat wordt genieten!
Van het licht, van alle knoppen die zich aan de takken gaan vormen en van de mooie groene waas over de akker.
En tegelijkertijd vraagt het ook wat van ons om uit de wintercocon te kruipen.
In een andere versnelling te komen. Weer meer naar buiten te treden, in beweging te komen en meer zichtbaar te zijn.
Misschien ervaar je dat helemaal niet zo. Misschien heb je helemaal geen cocon gevoeld en ben je nu gewoon blij dat de kou en het donker weer gauw achter de rug zullen zijn.
Hoe je het ook ervaart, met de lente in het vooruitzicht is er weer een nieuw begin.
Daar hoef je eigenlijk niets voor te doen, je hoeft het alleen maar toe te laten.
En dan ben jij aan zet om het nieuwe vorm te geven op jouw manier.

Hoe zorg je dat jouw intern ‘motortje’ in de juiste lente-versnelling gaat draaien?
Wat helpt jou daarbij?
In de Vedic Art is er een heel mooie oefening om in beweging te komen. Een beweging die geen eisen stelt en die als enige doel heeft: het doen.
Voor wie nog geen cursus Vedic Art heeft gevolgd heb ik een variant bedacht die je zelf kunt toepassen. Hier komt hij.

Een creatieve oefening om in beweging te komen:
Neem voor jezelf een stukje papier en wat tekengereedschap (kleurpotloden, of krijtjes of viltstiften, wat je bij de hand hebt). Begin gewoon zomaar wat te tekenen. Stel geen eisen, doe het alleen maar om te doen, om het plezier van het doen, om het spelen met de kleuren en de lijnen.
Na afloop doe je ermee wat je wilt: je kunt het in een mapje doen waar je voorlopig niet meer naar kijkt, je kunt het ergens tijdelijk ophangen, je kunt het ook weggooien. Belangrijk is dat je het alleen voor jezelf maakt. Dus zorg dat je geen commentaar van anderen krijgt. En ook niet van je eigen interne criticus.
Wat je met dit tekenen doet is jezelf in beweging brengen. Om te kunnen creëren in vrijheid.

Wil je iets anders dan tekenen? Bedenk dan een andere activiteit waar je geen eisen aan stelt. Ga zingen, met grote uithalen of juist heel zachtjes, ga dansen, met brede gebaren of juist bijna onzichtbaar. Of doe iets anders waar jij blij van wordt, zorg dat je iets laat bewegen in jezelf.

Wil je inspiratie om in beweging te komen en te zijn? Neem dan gerust een kijkje bij mijn aanbod van cursussen Vedic Art en workshops intuïtief schilderen.

Vind je het leuk om mijn inspiratieartikeltjes te lezen?
Wil je op de hoogte blijven van de cursussen Vedic Art en andere activiteiten in mijn atelier?
Meld je dan aan voor ‘Colorfulness’ inspiratie en tips. Dit doe je door het formulier links op deze pagina in de steenrode kolom in te vullen en te verzenden.
Of stuur mij een mailtje dan zorg ik ervoor dat je op de mailinglijst komt.